Skip to main content

Vanliga frågor - Domännamn

Här får du svar på några av de vanligaste frågorna då det gäller domännamn.
Supportfrågor hittar du under Support då du loggat in.

Vem äger ett domännamn bokat via odibo?
Hos oss är det alltid kunden som äger ett domännamn registreras via oss. Tyvärr är det inte alltid så då man bokar hos andra leverantörer, men hos oss är det alltid så. Namnet är kundens.
Vad är ett domännamn?

Enkelt uttryckt är domännamnet en adress på Internet. De sidor du just nu tittar på har domännamnet odibo.se.

Egentligen är adressen en kombination av siffror (ett s.k IP-nummer t ex 217.10.105.140), men någon användarvänlig person skapade för ett antal år sedan ett system som översätter namn till dessa nummer. Det är trots allt lite lättare att komma ihåg odibo.se än t ex 217.10.105.140.

Domännamnet består förutom av själva namnet - odibo - även av ett suffix - i detta fall .se. Suffix kallas ofta även för toppdomän eller tld (top level domain).
Det finns flera olika generella tld såsom .com, .net, .eu, .org och .info samt ett tld per land - i Sverige är det .se, i Norge .no, i Danmark .dk, i Finland .fi etc.

Det vanligaste tld är .com för mer generellt hemsidor och .se för hemsidor som bara vänder sig till Sverige.

Varför registrera ett domännamn?

Orsakerna kan vara flera varför man vill registrera ett domännamn.

Den vanligaste är givetvis att man tänkt sig att nu eller någon gång i framtiden använda domännamnet som adress på Internet. För att inte drabbas av att namnet tas av någon annan (som t ex Posten, Svt, Juristhuset m fl drabbats av) bör man registrera namnet så snart man kan.

En nästan lika vanlig orsak i dagsläget är att man vill hindra någon annan från att använda namnet. Exempelvis har Procter&Gamble registrerat 1000-tals olika varumärkesnamn, de flesta i syfte att undvika att andra använder sig av dem.
Av samma orsak registrerar ofta företag sina företagsnamn som domännamn med olika suffix.

Det finns även ett antal andra orsaker att registrera ett visst namn, det kan t ex vara så att man vill ha flera olika adresser till sina sidor på internet för att därigenom öka antalet som hittar dit, man kan vilja komplettera sin vanliga adress som kan vara svår att komma ihåg - t ex www.swopnet.se/8/~87908/odibo/  med ett mer lättihågkommet namn som t ex www.odibo.se .

Andra kanske vill ha email-adresser som är enklare att komma ihåg (exempelvis kalle@mittdomännamn.com i stället för Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Vanligare och vanligare blir även att man utnyttjar flera adresser i specifika kampanjer. Tidiga exempel på detta är Information Highways rekryteringskampanjer och Folksams fonder (www.idrottsfonden.com, www.japanfonden.com, www.usafonden.com etc).

Dessutom finns nuförtiden ett stort antal personer och företag som spekulerar i domännamn. De registrerar eller köper upp befintliga namn i syfte att tjäna pengar på att sälja dem dyrare då efterfrågan ständigt ökar. Varje dag registreras 10.000-tals nya namn, så chansen att kunna registrera det namn man vill ha minskar för varje dag, och man tvingas måhända i stället att köpa det dyrt från dem som hunnit före.

Kan jag registrera fler namn?

Javisst, du kan registrera så många du vill. Ofta kan det vara bra att även registrera alternativa stavningar som dina kunder kan råka slå in i stället. (t ex www.obido.se och www.odido.se som komplement till odibo.se).

Kan jag ändra mitt domännamn?

Nej, du kan inte ändra ett redan registrerat domännamn. När perioden löper ut kan du välja att inte förnya domännamnet.

Hur uppdaterar jag mina kontaktuppgifter?

Du kan uppdatera dina uppgifter efter att du loggat in. Kan du inte logga in, kontakta oss per telefon 0485-662995 eller per epost Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Vad kostar det?

Det är mycket enkelt om du använder vår hemsida.

Kontrollera först om det namn du tänkt dig är ledigt. Detta gör du genom att skriva in namnet i rutan nedan och klicka på sökknappen:

Sök ledig domän:

Du får då upp ett besked att namnet är tillgängligt alternativt att det är upptaget. Är det tillgängligt, är det bara att gå vidare för och fylla i några enkla kontaktuppgifter, samt bekräfta beställningen. Om du vill kan du även samtidigt beställa e-posttjänster, webbhotell, koppling etc. Då vi får din beställning, ser vi till att snarast registrera namnet så ingen annan kan boka det. Så fort registreringen gått igenom skickar vi dig en bekräftelse per e-post tillsammans med en faktura. Svårare än så är det inte.

Hur går jag tillväga för att registrera ett domännamn?
Det är mycket enkelt om du använder vår hemsida. Kontrollera först om det namn du tänkt dig är ledigt. Detta gör du genom att skriva in namnet i rutan nedan och klicka på sökknappen:
Sök ledig domän:
Du får då upp ett besked att namnet är tillgängligt alternativt att det är upptaget. Är det tillgängligt, är det bara att gå vidare för och fylla i några enkla kontaktuppgifter, samt bekräfta beställningen. Om du vill kan du även samtidigt beställa e-posttjänster, webbhotell, koppling etc. Då vi får din beställning, ser vi till att snarast registrera namnet så ingen annan kan boka det. Så fort registreringen gått igenom skickar vi dig en bekräftelse per e-post tillsammans med en faktura. Svårare än så är det inte.
Hur sker förnyelse av domännamn?

Information och faktura för förnyelse skickas ut i god tid innan domänen löper ut. Du kan välja att förnya från 1 till 10 år i taget. Domänen förnyas när betalning för fakturan inkommit.
Betalas inte fakturan för förnyelse kommer domännamnet att löpa ut, dvs ingen automatisk förnyelse sker.

Hur sker avregistrering / uppsägning av domännamn?

Avregistrering/uppsägning av domännamn görs genom att domännamnsinnehavaren kontaktar odibo per epost eller per telefon och meddelar att man vill säga upp domänen.

Kan jag registrera ett namn utan att ha någon webbserver eller webbhotellplats?

Javisst. När du registrerar via odibo, finns inga krav på att du har någonting på nätet utan allt som behövs läggs upp av oss i samband med registreringen (inga extra kostnader tillkommer).

När och hur betalar jag?

När ditt domännamn är registrerat och klart skickar vi en faktura på beloppet. Du kan välja att betala via PlusGiro eller BankGiro. Så snart du betalat har du blivit innehavare till namnet.

Kan jag använda å ä ö eller andra specialtecken i mitt domännamn ?

De flesta webbläsarna kan idag hantera IDN domännamn, liksom de flesta e-postprogramm. Dock kan det fortsatt vara en del problem med att e-postadresserna skrivs om till den egentliga adressen, info@mittdomännamn.com blir då "info@ xn--mittdomnnamn-mcb.com".

Vi rekommenderar inte att man använder domännamn med å ä eller ö i e-postadresser ännu eftersom många epostprogram inte kan hantera det ordentligt. Däremot passar det väldigt bra för hemsidor.

Ofta brukar de som bokar ett namn med åäö även boka namnet utan åäö, t ex tårtspaden.se och tartspaden.se 


Kan jag ha ett domännamn som har tld (suffix) .com på en annan svensk server?

Ja, det finns inga begränsningar avseende vilka suffix som kan ligga på vilka servrar rent geografiskt. Du kan ha t ex mittdomännamn.com på en server i Sverige på samma sätt som du kan ha www.mittdomännamn.se på en amerikansk eller italiensk server.

Kan mitt nya namn peka direkt på sidor jag redan har (t ex hemsida hos telia?)

Ja, genom att lägga upp en koppling, kan du få ditt nya domännamn att automatiskt gå till vilken annan sida som helst. Det är avsevärt enklare för användarna att komma ihåg t ex mittdomännamn.com i stället för home6.swipnet.se/~w-64268/index.html . Denna tjänst är även utmärkt om du vill att flera olika domännamn skall peka på samma sida eller till olika sidor på samma site.

Och givetvis kan du göra detta även för epost-adresser.

Kan alla mina namn peka till samma sida?

Ja, hos oss kan du på olika sätt se till att dina namn pekar till samma ställe. Antingen genom koppling (läs mer om denna tjänst på koppling-sidan) eller genom att lägga upp ett webbhotell hos oss och parkera namnen på samma webbhotellutrymme (läs mer om den tjänsten på webbhotell-sidan).

Hur hanterar jag namnserver-poster?

Du uppdaterar dina namnserveruppgifter för din domän via kundportalen för respektive domännamn eller per epost till odibo. Kundportalen når du då du loggat in på odibo.se

Hur hanterar jag DNSSEC för min domän?

Du uppdaterar dina DNSSEC-uppgifter för din domän via kundportalen för respektive domännamn eller per epost till odibo. Kundportalen når du när du loggat in på odibo.se.

Skall jag välja .se eller .com eller .eu eller .info eller ?

Störst, enklast, snabbast och billigast är .com, .net, .org, .info. eller .se

.eu har kommit mer och mer och är idag ett bra alternativ för oss inom europa.

De flesta företag brukar försöka registrera "sitt" företagsnamn under .com, .eu och .se om det finns ledigt i alla.

.com är den största domännamnfamiljen med över 20 miljoner domännamn registrerade.

Jag har redan ett domännamn som jag vill flytta till odibo?

Det går jättebra, kontakta oss per epost eller telefon så ordnar vi det åt dig.

Hur sker överlåtelse av domännamn?

Överlåtelse av domän till ny innehavare görs genom att domännamnsinnehavaren kontaktar odibo per epost eller per telefon. Ett överlåtelsedokument skickas till den epostadress kunden har registrerad för domänen. Efter att detta dokument fyllts i och signerats skickas det tillbaka till odibo per epost eller per post och överlåtelsen genomförs.

Hur byter jag registrar från odibo till annan?

Byte av registrar från odibo görs genom att domännamnsinnehavaren kontaktar odibo per epost eller per telefon och begär ut en authkod. Denna authkod skickas till den epostadress kunden har registrerad för domänen och används hos den nya registraren för att föra över domänen.